Nintendon muutama vuosi sitten aloittamat pyrkimykset ulkoistaa pelisarjojaan muille pelinkehittäjille uusien konseptien toivossa tuottaa jälleen tulosta. Namco Bandai otti haasteen vastaan. Yhdistämällä osaamisensa oman hittituotteensa Tekkenin ja Nintendon alaisuudessa olevan Pokémonin kanssa, tulos on komea: Ferrumin seudulla jyrisevät tavallista kovemmat Pokémon-kamppailut. Joukkuetaistelun sijaan kouluttajat keskittyvät kaksintaisteluihin yksittäisellä kamppailijalla.

Kaksintaistelua kaukaa ja läheltä

Kamppailupelit on tunnettu kirjavasta hahmovalikoimastaan ja vakuuttavista liikkeistään. Pokkén tarjoaa aluksi 14 valittavaa taistelijaa, joilla kullakin on oma tyylinsä. Esimerkiksi Blaziken ja Lucario jakavat iskuja luotettavasti niin kaukaa kuin läheltä. Gengar ja Gardevoir taasen pyrkivät pitämään vastustajan tietyllä etäisyydellä itsestään kantamataistelussa. Charizard, Garchomp ja Machamp jauhavat eteenpäin raa’lla voimalla, kun Sceptile ja Weavile luottavat nopeuteensa tuloksien saavuttamiseksi. Kamppailupokemonit saavat vielä tuekseen kaksi apulais-pokemonia, jotka voidaan aktivoida kun heidän mittarinsa on täynnä. Apuripokemoneilla pystyy tekemään hallaa vastustajalle paitsi vahingolla ja vähentämällä heidän tekemäänsä vahinkoa tai hidastamalla heitä, antamaan omalle Pokémonilleen lisäenergiaa tai hyökkäysvoimaa. Apulais-pokemonit tulevat kahden sarjoissa ja niitä saa avattua lisää yksinpelissä edetessään. Joillekin toimii paremmin kaksi erilaista lisähyökkäystä, toiset nauttivat oman taistelijansa ominaisuuksien parantamisesta.


Hahmovalikoimassa on laaja kirjo mielenkiintoisia taistelijoita.

Taistelupelikaavaa on muutettu siten, että kamppailijat aloittavat etäällä toisistaan, jolloin pelissä liikutaan 360 asteessa. Tässä Field-vaiheessa taistelu on painottunut pitkän matkan liikkeisiin ja taistelu on taktisempaa. Hahmojen liikesarjat voivat muovautua suorista hyökkäyksistä kentän ansoittamiseen tai vastustajan liikkeiden estämiseen. Tarpeeksi lujaa osuessa vastustajaan siirrytään sivusta kuvattuun Duel-vaiheeseen, jolloin Pokémonien liikkeet ovat lähitaisteluun soveltuvampia. Hahmot jotka pärjäävät Field-vaiheen kantamataistelussa eivät välttämättä ole yhtä tehokkaita käsirysyssä. Nopeatempoisiin vaiheiden muutoksiin mukautumalla voitto tulee helposti ja oikeat Pokémon-liikkeet oikeassa tilanteessa auttavat selviämään nopeatempoisista taisteluista.

Perustaisteluliikkeet suoritetaan yhdistelmällä suuntapainiketta ja A-, X- tai Y-painiketta. Nämä liikkeet eroavat toisistaan olennaisesti Field- ja Duel-vaiheissa.  Hyvä taistelija osaa Pokémoninsa liikkeet kummassakin vaiheessa. X- ja Y ovat peruslyöntejä ja potkuja, A-näppäimestä lähtevät kullekin Pokemonille ainutlaatuiset erikoisiskut aina Blazikenin Brave Birdistä Charizardin Flamethroweriin tai Garchompin Digiin. Kukin Pokémon voi myös aktivoida mittarin täytyttyä erityisen Synergy Burstin, joka tehostaa Pokemonin ominaisuudet (Nopeus, Hyökkäys, Puolustus) huippuunsa, muuttaen osan Pokemoneista Megaevoluutio-muotoonsa.  ja antaa mahdollisuuden erittäin tehokkaaseen Burst Attackiin. Käyttämällä Synergiaa oikeaan tilanteeseen voi muuttaa häilyvän tappion tiukaksi voitoksi tai entuudestaan varmistaa voiton.


Blaziken käy Suicunen kimppuun Burst-hyökkäyksellä ja tasoittaa pelin 1-1.


Näyttävä ja Kuulostava

Pokkén Tournament optimoi Wii U:n ominaisuuksia kiitettävästi. Peli suoriutuu 1080p/60fps-taakastaan yksinpelissä, verkko- ja LAN-peleissä ilman nykimistä. Perinteisesti kaksiulotteiset Pokémon-spritet on käännetty uskollisesti kolmiulotteisiksi kamppailijoiksi ja ovat yksinkertaisesti näyttäviä. Taistelukenttien taustat ovat huomattavasti yksinkertaisempia, mutta tämä ei liikkuvien grafiikoiden vuoksi jää häiritsemään. Tarkkasilmäisemmät fanit näkevät monia suosikkejaan taustalla aina Magikarp-festivaalin lukuisista vesi-pokemoneista Ferrum Townin polkupyöräilijään, joka haudotuttaa munia Volcaronan avulla.


Charizard rankaisee torjuvia pelaajia heitoilla.


Pokémon-hahmojen äänessä ovat alkuperäiset ääninäyttelijät Japanista, eli pientä ihmetyksen tunnetta saattaa aluksi tulla mikäli on tottunut piirrossarjan suomessakin kuultuihin englanninkielisiin ääniin. Pelin ihmishahmot puhuvat englantia, jonka voi halutessaan vaihtaa japaniin, jonka saa myös tekstitettynä. Yksinpelissä esiintyvä kommentaattori on aluksi pirtsakka lisä, mutta käy nopeasti toistuvaksi käyvien repliikkien takia rasittavaksi. Kommentaattorinkin saa tarvittaessa pienemmälle intensiteetille tai pois päältä kokonaan.

Yksinpelillä harjoittelu tekee mestariksi.

Pelin juuri aloittavalle suositellaan käyntiä tutoriaalissa, jossa pääsee nopeasti olemaan sujut niin pelin Field- ja Duel-mekaniikkojen kuin eri hahmojen liikerepertuaarien kanssa. Kunkin hahmon yksittäiset erot tulevat selkeäksi kun jokaiselle on räätälöity oma harjoitusohjelma.

Vapaaottelussa voi valita niin oman kuin vastustajan hahmon ja säädellä matsien kestoa ja määrää mielensä mukaisiksi.


Machamp näyttää Lucariolle treeninsä tulokset.


Pokken tournamentin yksinpelitarinassa pelaaja liittyy Ferrumin Liigaan, jossa on neljä eri divisioonaa ja näissä pääsee etenemään rankingissä yksinkertaisesti pärjäämällä muita vastaan hyvin. Saavutettuaan ykkösrankingin voi osallistua turnaukseen, josta selviää vain voittamalla. Liigaturnausvoiton jälkeen annetaan mahdollisuus nousta seuraavaan divisioonaan. Yksinpeliä pelatessaan voitoista ja tappioista ropisee tilille Poké goldia, jolla voi ostaa avatarillensa erilaisia kosmeettisia esineitä hiustyyleistä hattuihin ja tyylinsä mukaisia vermeitä. Nämä kustomoinnit näkyvät muille pelaajille nettipeleihin siirryttäessä. Amiiboja omistavat pelaajat voivat myös avata osan Avatar-sälästä lukemalla amiibo-hahmojaan Game Padillaan, jonka voi suorittaa viisi kertaa päivässä.


Shadow Mewtwo on aiheuttanut muillekin päänvaivaa.


Peli ei välttämättä juonellisesti säväytä, mutta pelaamalla yksinpeliliigan alusta loppuun, voi avata sekä Mewtwo- että Shadow Mewtwo-hahmot käytettäviksi. Muita lukittuja hahmoja näiden kahden ja apuripokemonien lisäksi ei ole.

Moninpelimahdollisuudet

Pokkén Tournament tarjoaa yksinpelin, harjoittelumoodin ja kiitettävästi hahmojen liikerepertuaaria avaavien tutoriaalien lisäksi mahdollisuuden ottaa muiden pelaajien kanssa selvää siitä, kuka on Ferrumin Mestari.


Pelaaja ylenee liigassa ottelemalla muita liigan jäseniä vastaan.


Alkaen Mario Kart 8:sta, Wii U-pelien verkkopelikoodi on ollut kiitettävää. Julkaisuviikolla oli kevyitä vaikeuksia löytää netin välityksellä vastustajaa. Tällöin peli aloittaa lämmittelyllä tietokoneohjatun vastustajan kanssa. Vastustajan loputtua lataustauot ovat miellyttävän lyhyitä. Peli tallentaa pelaajan hahmolle käydyt taistelut muistiin siten, että voitot ja tappiot näkyvät kunkin ottelut alussa. Pelaajan Ranking aloitetaan E-divarista, vitostasolta. Tarpeeksi voittoja, ja saat mahdollisuuden siirtyä ylös yhden tason, mikäli voitat yhden kolmesta “nousupeleistä”. Peli tasaa puntteja sen verran, etteivät aloittelevat pelaajat joudu heti A-divarin veteraanien kanssa vastakkain, vaan pyrkii laittamaan samantasoiset pelaajat toisiaan vastaan. Namco Bandai on ottanut myös selkeän linjan matsinsa kesken lopettavia vastaan - mikäli pelaaja toistuvasti keskeyttää ottelun katkaisemalla yhteyden, vaikuttaa tämä pelissä tienatun Poké Goldin määrään. Verkkopeliyhteys on toiminut kiitettävästi niin Wii U:n langattoman verkon kuin LAN-adapterin kautta.

Paikallisia mittelöitä varten tarjolla on kaksi vaihtoehtoa. Yhdellä konsolilla pääsee nauttimaan kaksinpelin iloista, kunhan kakkospelaajalle löytyy vähintään Wii Remote ja Nunchuck tai Pro Controller. Myös Wii Classic controller on testattu ja todettu toimivaksi. Paikallisessa kaksinpelissä ykköspelaaja käyttää Wii U Gamepadia näyttönänsä ja ohjaimena, kun pelaaja numero kaksi käyttää televisiota ja ohjainta. Muualla päin maailmaa on julkaistu myös erillinen alkuperäisestä kolikkopelihallijulkaisusta mallinnettu Pokkén Tournament-ohjain, minkä on koettu olevan osaavissa käsissä hyvä.

Paikallisessa yhden konsolin moninpelissä resoluutio ja grafiikan yleistaso pysyvät suurinpiirtein samana. Koska moninpeli jaetaan televisioruudulle ja Wii U Gamepadille, virkistystaajuus puolittuu 30fps:n tasolle. Ero yksinpeliin on huomattava, vaikka taistelun tuoksinnassa jää vähäiseksi tekijäksi.

Toinen vaihtoehto paikallispelille on ottaa käyttöön kaksi Wii U-konsolia ja televisiota. Tällöin toiminta pysyy yhtä terävänä ja laadukkaana kuin yksinpelissä ja nettimoninpelissä. Oikealla ruutujen asettelulla saa alkuperäisen kolikkopelin tunnelman aikaiseksi. Kahden konsolin moninpeliin saa aikaan langattomasti wlan-purkin välityksellä, langallisena LAN-adapterien avulla reitittimen kautta tai suoraan kahden Wii U:n välille LAN-adapterien kautta, mikäli käytössä on ristikaapeli. Mikäli LAN-taistelu halutaan aktivoida, tulee pelin nimikkoruudussa painaa L-, R- ja ristiohjaimen alas-suuntaa samanaikaisesti.


Blaziken on juuri voittanut ottelun Burst-moodissa.


Pokkén Tournament täydentää Wii U:n kamppailupelikokoelmaa näyttävästi ja räväkästi. Pelin alkuperäiseen julkaisuun Japanin kolikkopelihalleihin on julkaisu lisää sisältöä mm. uusien taistelijoiden muodossa, jotka lisättiin kotikonsolijulkaisuun. Lisäsisältö ei kuulosta mahdottomalta ajatukselta, eli pidetään korvat auki mahdollisten uutisten suhteen. Suosittelen!

 6.5.2016Kirjoittaja on peliharrastaja
Max Paganus